29.8.13

Spintoltasjes!








Nieuw bij Quadraad: spintoltasjes van mooie kwaliteit schapenstof!
Stevige gevoerde tasjes waarin je je spintol en spinwol kunt opbergen en meenemen.
Ook handig voor het meenemen en opbergen van (klein) brei- of haakwerk.
De tasjes maakte ik in verschillende groottes en kleuren. 
De meeste hebben aan de binnenkant nog een klein opbergvakje.

Morgen en zaterdag op de fair bij de nieuwe schaapskooi in Havelte.
Een gezellige fair met streekproducten en tal van activiteiten.
Kijk hier voor meer informatie.
Tot kijk!


20.8.13

Sjef special




Dit garen maakte ik van de vacht van Sjefke.
Sjefke is de oude, gecastreerde ram van de kudde Pommerse schapen. 
Ik pakte mijn Ashford Country Spinner. Ik nam de ruwe vacht op schoot. 
En ik spon een dikke en onregelmatige draad met hier en daar dikke vlokken.
Gelukkig kan ik dat nog, na al dat fijne spinwerk;-)
Die gesponnen draad (320 gram/ruim 70 meter) ging in de wasmachine. 
En toen is het vervilt tot een heel speciaal garen.
Ruim 240 gram/46 meter.
Sjef special!
Een probeersel dat smaakt naar meer....
En ik neem mij voor een volgende keer ook foto's te maken van het werk vòòr het vilten.




18.8.13

Textiel leeft!


tietjestheemuts

Gisteren vond ik in mijn overvolle tas de flyer terug voor de expositie Textiel leeft!
"75 kunstenaars uit het gelijknamige boek Textielleeft! tonen hun werk op 21 locaties in vijf historische monumentale dorpen in Drenthe: Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup en Zweeloo".
Net op tijd. Want vandaag was de laatste mogelijkheid om die expositie te bezoeken. En dus gingen we (Lief, Oudste, Jongste en ik) vandaag op pad.


monsterlijk


Op de eerste locatie ontmoeten we Ellen Bakker, de samenstelster van het boek. In één middag is het bijna niet te doen alle locaties te bezoeken, is haar boodschap en die van de ontvangstdame. We krijgen tips: "die locatie moet je echt zien, en die en die....."
Maar gauw op pad dan. We besluiten gewoon de route te volgen en te zien hoe ver we komen. Het blijkt een leuke tocht langs prachtige historische boerderijen en mooie particuliere ateliers.


mooi dak!

Lief kijkt steeds omhoog om de constructie te bekijken van al die bouwwerken. Oudste blijkt een kei in navigeren en loodst ons snel van de ene locatie naar de andere. Jongste vertroetelt alle diertjes die we op onze tocht ontmoeten en met elkaar bewonderen we al het moois dat er te zien is. Op de locaties èn onderweg. Ik heb heel veel foto's gemaakt die ik onmogelijk hier allemaal kan tonen. En jammer genoeg kan ik jullie ook niet meer aanraden zelf te gaan kijken want de expositie is nu dus afgelopen. Wel is er in de Achterhoek een expositie van andere kunstenaars wiens werk ook in het boek is opgenomen. Die expositie is nog tot half september te bezoeken. En uiteraard is er nog het boek waarin het werk van meer dan 250 textielkunstenaars te zien is. Een aanrader wat mij betreft!


hip borduurwerk
zulke schaapjes wil ik ook!
ah...hing in een serre vol druiven....
de familieopstelling

pracht locatie in Benneveld

je moet er maar op komen...

Wij slagen er net niet in alle locaties te bezoeken. In Benneveld slaat de klok vijf met nog twee of drie locaties te gaan. Jammer dan. Maar we hebben al zoveel moois gezien en hebben zin om terug te rijden naar oud Aalden waar we bij 't Hoes van Hol-An heerlijke pannenkoeken eten!


mmmmmm










15.8.13

De wolwerkplaats


Het begon met een wens.
Toen kwam er een idee, een tekening, een ontwerp in de computer.
Er werden stenen aangevoerd. Afkomstig van een schuur van honderd jaar oud die was gesloopt.
Lief bikte al die stenen schoon. Stuk voor stuk. Wat een klus. Wat een stof. Wat een lawaai!
Hij groef een geul voor de fundering.
Stortte beton.
Metselde.
Begin juli kwam een wagen vol hout.
Lariks-Douglas.
Afkomstig van bomen uit productiebossen hier in de omgeving.
Lief en Oudste zaagden, timmerden, schroefden. Dag in dag uit...

Van Texel

Vorige week vlogen we even uit naar Texel.







Zon
Zand
Zee
Wind
Warmte
Wol
(en dode dieren....)

11.8.13

De wolzolder



De bouw van mijn wolwerkplaats is de afgelopen weken flink gevorderd. Het dak heeft al een aantal flinke regenbuien getrotseerd en is ècht waterdicht gebleken. Dus kon ik vandaag de nieuwe wolzolder in gebruik nemen. Een heleboel vierkante meters voor het stallen van ruwe vachten! Van een oud dekbedovertrek naaide ik hoezen zodat de vachten niet bereikbaar zijn voor motjes. De oude postzakken die ik al langer gebruik voor het bewaren van vachten, ondergaan stuk voor stuk een grondige inspectie. Gaatjes maak ik dicht. Pas dan mag de vacht naar zolder. Inmiddels staan de eerste zes vachten boven. Waaronder deze:





Prachtig vacht van Fries melkschaap. Afkomstig van een enter of Touwke op z'n Fries.




Blauwe Texelaar, afkomstig van één van de schaapjes van Margriet die ik ken van de spingroep in Haren. Mooie vacht. Een deel was een beetje vervilt en heb ik apart gelegd om een kussentje van te maken.


En dit zou ook een Blauwe Texelaar moeten zijn. Maar ik heb zo'n vermoeden dat het stiekem toch een Zwartbles is gezien de kleur:-(


En zo staan ze dan op de zolder van de wolwerkplaats. Later kregen ze gezelschap van drie Pommerse vachtjes in de gerepareerde postzakken. En er zullen er nog vele volgen.
Binnenkort meer nieuws en beelden van de wolwerkplaats.


10.8.13

Fijn, fijner, fijnst







Spinwerk op de nieuwe Turkse tol.
Fijne, fijnere, fijnste draden van BFL.
Nauwkeurig gewonden tot een bolletje.
De buik heeft steeds een ander kleurtje.
En dat maakt dat ik steeds wil doorgaan.
Verslavend dus;-)


9.8.13

Over Ribbel, Trikoo, de Rode Mannetjes en een rare snuiter



Hallo, wij zijn Ribbel en Trikoo.
Wij wonen hier bij deze boom.
Samen met onze vriendjes,
de Rode Mannetjes.
Niet verder vertellen hoor....


8.8.13

Tollen!




Mijn nieuwe tweedehands tollen. Een Ashford en een Turkse spintol van IST Crafts. Het zijn twee uitersten. De Asford spintol is groot (totale lengte 32 cm) en zwaar (95 gram inclusief de wol die erop zit). Toen ik 'm kreeg dacht ik dat ik er dikke draden mee moest spinnen. Maar je kunt er heel prima fijne draden mee maken. De Turkse spintol is een ware sensatie. Weegt maar 29 gram en de spil is nog geen 18 cm lang. Gisteren kreeg ik 'm. Inclusief een mooie lont van haar. Ik stond te popelen direct die prachtige lont te gaan spinnen, maar ging toch eerst maar even oefenen met een pluk gekaarde wol van Fries Melkschaap. Het leuke van een Turkse spintol is dat je je draadje direct tot een mooi bolletje kan winden. Maar hoe gaat dat? YouTube bood uitkomst. Mijn eerste pogingen zijn wat rommelig. Mijn spintolletje had een buikje met een tuutje erop gekregen. Vanmorgen was de hele pluk op gesponnen. Stokje eruit, armpjes los en voilà een bolletje met tuutje. En nu ben ik klaar voor het echte werk!







3.8.13

Toffe Peer

Weten jullie nog dat ik laatst blogde over die prachtige vacht die ik niet kocht? De dame die de vacht in haar kraam had, was er zelf ook verliefd op en wilde die prachtige Skudde vacht toch niet van de hand doen. Maar.... ze beloofde me op zoek te gaan naar het schaap en de vacht volgend jaar voor mij te bewaren. En weet je wat ik zopas in mijn mailbox vond? Een bericht van haar met deze foto van het prachtige schaap van wie die vacht kwam! Hij heet Peer. Tof hè? En nu nog een heeeeeeeele poos mijn geduld bewaren;-)